Total Pageviews

Sunday, October 30, 2011

Mors kjøttkaker

Kjøttkaker er en god og tradisjonsrik rett, men den tar litt tid å lage. Kanskje derfor den best passer til søndagsmiddag? Denne oppskriften har jeg fått av min mor, og den lager jeg til mine barn. Den er i sannhet "Mors kjøttkaker".  Tilbehøret bestemmer du selv, men poteter er et "must", og grønnsaker kan du velge etter sesong. Denne retten har jeg mange gode minner om fra min barndom, som jeg er glad for å bringe videre til min familie. Prøv denne du også, det er en veldig god middag, som ikke koster all verden.

4-5 personer, ca 2 timer, inkludert en times småkoking. Pris per person 25 - 30,- kroner.
(Kjøttdeig 30,-, svinekjøttdeig 22,-, egg 3,-, grønnsaker 12,-, poteter 20,-, løk 6,-, smør 5,-, loff 3,-, melk 2-, krydder 5,-, tyttebærsyltetøy 10,-)

Du trenger:
400 gram kjøttdeig av storfe
400 gram kjøttdeig
2 store, eller 4 små løk
1 egg
4 skiver loff eller annet lyst brød
1,5 dl melk
1 stor potet til kjøttfarsen
3 ts salt
1 ts pepper
1 ts revet muskat
2 ss hvetemel
2 ss smør til saus, samt ytterligere til steking
1,5 kg poteter
500 gram grønnsaker etter sesong (f.eks erter, gulrøtter)
Tyttebærsyltetøy eller rørte tyttebær

Slik gjør du:
Begynn med kjøttkakene. Ha kjøttdeigen i en bolle, tilsett 3 ts salt og rør sammen. Ha i ett egg. Tilsett 2 små eller en stor hakket løk. Skjær av skorpen på loffskiver, riv i biter og ha dem i melken i noen minutter. Hell melk og loff i kjøttfarsen, ha i pepper og muskat, og rør sammen. Skrell en stor potet og riv den på rivjern (fint) og ha i kjøttfarsen. Rør sammen, og spe evt med litt vann for å få en smidig deig.

Lag brun saus (enkelt og billig om du gjør det selv!). Ha 2 ss smør i en kasserolle, la smelte til det bobler. Ha i 2 ss hvetemel. Brun melet i smøret til det blir lys brunt mens du rører hele tiden. Spe med vann litt og litt til en passe tykk saus, ca 5 dl vann er passe. Ha i en buljongterning. Skjær en stor løk i ringer og stek  i stekepanne til den er lett brunet. Ha i sausen. La den småkoke på lav varme.

Ha smør i en stekepanne. Bruk en spiseskje (eller aller helst en isskje - da blir størrelsen perfekt!) Brun kjøttkakene i stekepannen på middels varme. Når de er pent brune has de over i sausen. Stek i flere omganger til all farsen er blitt til kjøttkaker. La kjøttkakene putre i sausen på lav varme, gjerne i en times tid. Da får sausen deilig smak av kjøttkakene, og løken løses opp og blander seg med sausen. Smak til med salt rett før servering.

Kok poteter og grønnsaker. Serveres med tyttebærsyltetøy eller rørte tyttebær, om du ha mulighet for å plukke friske bær. Nyt!

Wednesday, October 26, 2011

Indisk kylling med grønnsaker og cashewnøtter

Det finnes mange oppskifter på "Chicken Curry". Den du får her er veldig enkel å lage, og kan varieres med grønnsaker du har for hånden. Jeg har brukt brokkoli og gulrot, andre grønnsaker som paprika, blomkål, eller eple er også kjempegodt i denne retten. Den er rimeligere en "posegryter" og mye bedre. Det er en rask og billig middag, du kan lage både til hverdag og fest. Du må ha kjøpt inn karripasta, her har jeg brukt en mild rød type. Dette får du tak i på f.eks ICA eller i innvanderbutikker. Har du dette, går resten som en lek!

4 personer, ca 30 minutter. Pris per person ca 25,-.
(Kylling 42,-, Løk 2,-, Brokkoli 5,-, Gulrot 3,-, Koskomelk 13,-, Karripasta 10,-, -, Sitron 4,-, cashewnøtter 12,-, Ris 8,-, erter 2,-)

Du trenger:
400 gram kyllingkjøtt fra bryst eller lår (f.eks 3 kyllingbryst)
1 gul løk
200 gram brokkoli (en halv bukett)
1 stor gulrot eller 2 små
1 liten neve selskapserter (kan sløyfes, eller erstattes med andre grønnsaker)
2 ss karripasta
1 boks kokosmelk
1 sitron
100 gram cashewnøtter (en liten pose)
Salt
En liten klype sukker
Ris (helst Jasmin ris) til 4 personer

Slik gjør du:
Sett på vann til risen, ha i salt. Kok den etter anvisning på pakken.

Skjør løk i skiver, kylling i biter, og del resten av grønnsakene i ganske små biter. Stek løken i litt olje til den er blank. Ha i kyllingkjøttet, og stek det til det blir lett brunt over det hele. Ha litt salt på kyllingen. Ha i karripasta, og fres det i pannen, før du heller på kokosmelken. Skru ned varmen og la småkoke noen minutter. Ha i grønnsaker og kok videre ca 10 minutter. Del sitronen i 2 deler. Den ene halvparten presses over, slik at sitronsaften havner i sausen. Smak evt til med en klype sukker om det blir for syrlig. Den andre halvparten skjæres i båter og serveres ved siden av gryten.

Server gryte og ris rykende varmt, og dryss cashewnøtter på toppen. Nam!

Monday, October 24, 2011

Pasta Bolognese

Dette er en klassisk rett, og kan serveres med den pastaen du liker best. Bolognese saus kan også brukes til hjemmelaget lasagne eller hjemmelaget pizza. Om du er i gang, så lag gjerne dobbel (eller trippel!) porsjon. Da har du til en eller flere ekstra middager, og får utnyttet de ferske råvarene som stangselleri og bacon på en bedre måte. Sausen kan gjerne fryses ned. Jeg har brukt bacon og stangselleri i sausen, men det kan kuttes ut om du ikke har det for hånden. Det gjør absolutt susen å spandere litt parmesan på retten. Osten er dyr, men det er ikke mange gram som skal til på hver porsjon.

4 personer. Tid 25-40 minutter (avhengig av hvor lenge du vil la sausen koke).
Pris: ca 23,- kroner per person. (Kjøttdeig 30,-, løk 4,-, hvitløk 4,-, gulrot 2,-, stangselleri 5,-, bacon 10,-, tomat på boks 6,-, tomatpure 5,-, pasta 12,-, parmesan 12,-)

Dette trenger du:
400 gram kjøttdeig
100 gram bacon (kan sløyfes)
1 stor eller 2 små løk
2 fedd hvitløk
1 stor eller 2 små gulrøtter
1 stilk stangselleri (kan sløyfes)
1 ss tomatpure
1 boks hermetisk tomat
1 ts salt (smak til)
0,5 ts pepper
1 ts tørket oregeano
1 liten klype sukker
50 gram parmesan
500 gram pasta

Slik gjør du:
Sett på vann til pastaen, ha i litt salt.

Hakk løk, hvitløk, gulrøtter og stangselleri i små biter. Fres løk og hvitløk i litt smør eller olje i en stekepanne, til det blir blankt. Ha over i en gryte. Kutt bacon i små biter og stek det i pannen noen minutter. Ha i kjøttedeig, brun den sammen med baconet. Ha på salt og pepper. Ha i tomatpure, og la den frese sammen med kjøttet. Ha kjøtt og bacon over i gryten. Ta oppi tomat, gulrøtter, stangselleri og sukker. La sausen koke opp. Skru ned, og la sausen koke så lenge du har tid, minimum 10 minutter, men gjerne litt lenger.

Når det er 10 minutter til servering, har du pasta i kokevannet, og koker den al dente (skal ha litt tyggemotstand). Ha gjerne litt smør i pastaen så ikke den kleber. Server nykokt pasta og varm saus. Ha litt revet parmesan over.

Friday, October 21, 2011

Maissuppe med chili og gratinerte tortilla chips

Denne suppen kom jeg over på nettsiden til den berømte Nigella Lawson (Nigella.com). Den så bare veldig god ut, og har derfor prøvd ut min egen variant. I stedet for Nigellas forslag om frossen mais (som jeg ikke kan huske å ha sett i Norge), har jeg laget den med mais fra boks. Tortillachips får man i billige varianter for mellom 10 - 20 kroner i de fleste butikker. De sprø og varme chipsene i den litt søte og sterke maissuppen er bare utrolig godt. Jeg hadde 2 chilli i suppen, men skrapte bort frø for at den ikke skulle bli alt for sterk. Jeg brukte purre i stedet for vårløk, ettersom purre er i sesong (og derfor billigere!) nå om høsten. Suppen er rask å lage, og er god og mettende. Alt i alt en billig og kjempegod suppe.

4 personer, ca 15-20 minutter, 13,- kroner per person
 (Mais 15,-, Purre 5,-, Chilli 9,-, Hvitløk 1,-, Buljongterning 5,-, Tortillachips 10,-, Ost 8,-)

Du trenger:
3 store bokser mais (350 gram hver)
1 purre
2 røde chilli
1 fedd hvitløk
3 terninger kyllingbuljong
2 ss  semulegryn (kan sløyfes, men gjør suppen fyldigere)
1,2 liter vann
200 gram tortillachips (eller mer om du vil!)
100 gram hvitost

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 200 grader. Ha mais, purre i strimler, hakket hvitløk, hakket chili og et par dl av vannet i en panne. Bruk en stavmikser og mos det hele til en fin pure. Tilsett semulegryn, resten av vannet og buljongerningene. Kok opp suppen, skru ned og sett på lokk. La småkoke i ca 10 minutter.

Mens suppen småkoker, legger du tortillachips ut over en bakeplate. Dryss over revet ost, sett inn i ovnen og stek chipsene i ca 5 minutter. Server suppen med chips ved siden av, legges i suppen rett før den skal spises. Server med ekstra salt som kan tilsettes av hver enkelt etter smak, maisene er ganske søte.

Deilig høstmat!

Monday, October 17, 2011

Gratinert pasta med ostesaus

Pasta er god og billig middag. Her er en variant der den er gratinert i en ostesaus, en slags variant av "Macaroni & cheese", men med pølser og grønne erter. Det er også mulig å variere med annet enn pølser og erter, f.eks skinke og sopp er et godt alternativ. Populær blant de minste!

4 personer, ca 40 minutter (20 minutter tilberedning - 20 minutter i ovnen)
Ca 15,- kroner per porsjon (Pasta kr 10,-, pølser kr 15, erter kr 5,-. ost kr 20,- melk kr 5,- buljong kr 5,-)

Dette trenger du:
500 gram pasta (jeg har brukt spagetti - men velg det du liker best)
300 gram grillpølse av kylling og kalkun
(resten av pakken kan du f.eks ha i Bondeomelett)
200 gram frosne grønne erter
200 gram gulost
4 dl melk
Ca 1 dl vann
2 terninger kyllingbuljong
2 ss hvetemel
2 ss smør
Pepper
Litt revet muskat om du har

Slik gjør du:
Sett på vann til pasta, og kok atter anvisning på pakken. Sett  stekeovnen på 230 grader.  Lag ostesaus: Smelt 2 ss smør i en panne, tilsett 2 ss hvetemel, rør sammen. Spe med melk, litt og litt mens du rører hele tiden. Når du har hatt i all melken, fortsetter du å spe med vann til sausen er passe tykk. La koke i et par minutter. Ha i buljongterningene, smak til med pepper og muskat om du har. Ha i ca halvparten av osten og la smelte i sausen. Skjær pølsene i biter. Når pastaen er kokt, helles vannet av, og pastaen has i en ildfast form. Bland i pølsebiter og erter. Hell ostesausen over. Dryss resten av osten på toppen. Stekes i varm ovn ca 20 minutter. Server!

Thursday, October 13, 2011

Omelett

Noen ganger er det krise. Både på budsjettet og kanskje i kjøleskapet om du har glemt å handle. Har du noen egg, så kommer du langt med å lage en god og mettende rett, omelett kan gjerne spises til middag også! I omeletten kan du bruke rester om du har noen, potet, løk, ost, og det du måtte like.

Først - Enkel omelett til en person
1 porsjon, 5-10 minutter, kr. 10-15 avhengig av hva du har som fyll i omeletten

Du trenger:
2-3 egg
2-3 ss vann
Litt salt
Fyll til omeletten, for eksempel
tomater og ost

Slik gjør du:
Visp egg og vann sammen i en bolle med gaffel. ha en klatt smør i stekepannen. Når smøret bobler, heller du i eggene. Pass nå på at du ikke har alt for sterk varme. Stek eggene ca 1 minutt. Dra eggemassen litt inn mot midten. Ha fyllet på den ene siden, brett over, og stek videre noen minutter til på svakere varme. Server!

Er det flere som skal ha middag? Da kan du heller lage en Bondeomelett , som med hell kan stekes i ovnen.

Wednesday, October 12, 2011

Chili con carne med strimlet svinekjøtt

Når høsten kommer, er det supergodt med litt hot mat. Chili con carne er en klassisk tex mex rett, denne varianten lages med strimlet svinekjøtt og uten noen ferdige krydderblandinger. Dette er en sunn og god rett. Hvor mye chili du vil bruke er smak og behag, denne oppskriften er ikke sterkere enn at også barn vil like den.
4 personer, ca 30 minutter.
Ca 20,- kroner per porsjon. (Kjøtt 36,-, løk 4,-, tomat 12,-, bønner 12,-, chili 1,-, ris 8,-)


Dette trenger du:
500 - 600 gram strimlet svinekjøtt
2 løk
2 bokser tomat, eller 1 boks og 1 ss tomatpure
0,5 - 0,8 dl vann
1 - 2 bokser kidney bønner
1 hel rød chili
2 fedd hvitløk
1 rød eller grønn paprika
Salt og pepper,
1 ts Cumin (spisskumin) om du har, evt litt taco krydder (eller begge deler!)
Ris, om dere er ekstra sulten

Slik gjør du:
Stek svinekjøttet i varm stekepanne, ha på salt og pepper. Stek i to omganger i så blir kjøttet stekt, og ikke kokt. Ha over i en panne eller gryte. Ha i tomatene, og hell på en halv liter vann (litt mer om du bytter en tomatboks med tomatpure). Sett på varmen så dette koker opp. Imens hakkes løk og chili, stek  til løken er blank, og ha over i gryten med tomat og kjøtt. Skjær paprika i biter, og ha i gryten. Kok opp, skru ned varmen og la småkoke under lokk i ca 20 minutter. Ha i kidney bønnene og la disse bli varme, ca 5 minutter. Smak evt til med salt til slutt.

Om dere er veldig sultne, så serveres det ris til.

Sunday, October 9, 2011

Laks i foile

Dette er en enkel, rask og rimelig rett. Her har jeg brukt frosne laksefileter og en pakke frossen grønnsaksblanding (bukettblanding fra Rema1000 - kan anbefales!). Jeg hadde liten tid, så jeg laget "5-minuttersris" til, men om du vil kan du bytte dette ut med poteter eller noe annet du liker. Litt sitron sørger for friskhet, så den bør du ha med.
4 porsjoner - ca 15-20,- kroner per porsjon. 20-25 minutter.

Dette trenger du:
4 porsjonsstykker med laksefilet, uten skinn og bein
1 pakke frossen grønnskaksblanding, f.eks bukettblanding
Litt smør
1 sitron
Salt og Pepper
Ris (eller poteter)
Aliminiumsfoilie

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 220 grader, eller fyr opp grillen. Sett på vann til risen.

Ta 4 ark med aliminiumsfoile. Legg på en håndfull grønnsker. Ha på litt salt og en klatt smør. Legg en tint laksefilet på toppen. Ha på salg og pepper. Drypp litt sitronsaft på toppen. Lukke igjen aliminiumsfoilen så det blir en pakke. Sett inn i ovnen, og stek der i ca 15 minutter, til laksen er gjennomstekt og grønnsakene varme. Kan også leggespå grill om sommeren.

Server en pakke til hver, med ris til. Ha gjerne litt sweet chilisaus til, det smaker kjempegodt!