Total Pageviews

Monday, February 27, 2012

Couscous med kylling, lime og grønnsaker

Coscous er godt, billig og ikke minst raskt å lage. Dette er retten å ty til om du har det travelt en dag. Det må være litt proteiner i en middag, så her er det oppskåret kyllingfilet sammen med gode grønnsaker som blandes i couscousen. Sammen med en deilig hvitløksrømme bli dette kjempegodt!

4 personer, 20 minutter, ca 15 - 20,- per person

Du trenger
4 dl couscous
4 dl vann
1 terning kylllingbuljong
2 kyllingfileter (ca 300 gram)
1 stor rødløk eller to små
2 fedd hvitløk
1 rød paprika
100 gram frosne erter
1 stor gulrot eller 2 små
1 lime
Salt og pepper
1 ts cumin eller annet krydder (Jeg brukte litt marokkansk krydderblanding, men du kan bruke det du har!)
Litt grønne urter om du har
1 - 2 dl rømme eller mat youghurt
0,5 fedd hvitløk


Slik gjør du
Sett på vann. Ha i kyllingbuljong. Kok opp. Dra av pannen, hell i couscous og la det svelle.

Skjær kylling i tynne skiver. Hakk opp alle grønnsakene i ganske små biter. Stek kylling og ha på salt, pepper og krydder. Sett kylling til side. Ha mer olje/smør i pannen, og stek grønnsakene raskt, som om du woker. Litt salt og pepper på. Visp opp couscous med en gaffel. Ha kylling og grønnsaker i couscousen. Ha i 1 ss smør, bland sammen. Ha over saft av en lime og bland godt. Du kan gjerne ha noen grønns friske urter i om du har det tilgjengelig. Jeg brukte litt basilikum, men du kan bruke gressløk, persille, mynte eller det du har. Smak til om du trenger litt mer salt.

Lag litt dip: 1 - 2 dl rømme, en halvt fedd hvitløk, resten av limesaften (se om du kan presse ut et par dråper!)
Server og kos deg.

Tuesday, February 21, 2012

Shepherds Pie (Cottage Pie)

Dette er en klassisk britisk rett, en deilig og billig hverdagsmiddag som hele familien liker. Ofte brukes lammekjøtt, men jeg har brukt vanlig kjøttdeig av okse. Retten består av en kjøttsaus, med et lokk av potetmos, som så gratineres i ovnen. Du kan variere hvilke grønnsaker du vil blande i. Jeg har brukt løk, gulrot, erter og sopp. En klunk rødvin i kjøttsausen gjør underverker, sammen med gode urter. I potetmosen blandes et par eggeplommer, og jeg har latt meg inspirere av Gordon Ramsay og hatt parmesan på toppen. Det gir en ekstra god smak. Gordon Ramsay har en fin video på youtube som viser fremgangsmåten. Jeg har brukt denne, men variert ingrediensene litt. Du kan gjerne gjøre retten klar kvelden før, sette den i kjøleskapet og bare hive den i ovnen når du kommer hjem fra jobb.

4-5 personer, 40 minutter, 20 - 25 kroner per porsjon.

Du trenger
1 kg poteter
2 eggeplommer
1 ss smør
2 dl melk
400 gram kjøttdeig
1 stor løk, eller 2 små
2 store gulrøtter
100 gram grønne erter
100 gram sopp
1 ss tomatpure
1 dl rødvin
3 dl kyllingbuljong
Salt og pepper
2 ts provencekrydder
ca 50 gram parmesan (kan sløyfes)

Slik gjør du
Sett stekeovnen på 230 grader. Skrell poteter, skjær dem i biter og sett til koking. Husk litt salt i kokevannet.

Skrell løk og gulrot. Skjær opp sopp i ganske tynne skiver. Sett på stekepannen. Stek kjøttdeig. Bruk rivjern og riv løk og gulrot oppi kjøttdeigen. Ha 1 ss tomatpure. Bland sammen. Ha i rødvin, kyllingbuljong (vann og terning) og rør sammen. Ha i sopp og bland sammen. Smak til med salt og pepper. Ha i 2 ts provencekrydder. Ha i frosne erter helt til slutt. La småkoke et par minutter, og ha kjøttsausen over i en ildfast form.

Hell vann av de ferdig kokte potetene. Mos dem, og ha i en ss smør. Bland 2 eggeplommer i 2 dl melk. Spe dette inn i potetene. Ha i 1 - 2 ts salt og litt pepper. Ha potetmosen som et lokk oppå kjøttsausen. Riv ca 50 gram parmesan over potetmosen om du ønsker litt ekstra smak. Lag små topper med gaffel (kikk på Ramsay) og sett inn i varm ovn. 10 minutter i ovnen, til potetene har fått fin og gylden farge. Ta ut og server med det samme. Nam!

Thursday, February 9, 2012

Mulligawtany suppe med kylling

Dette er en skikkelig god, mettende og kyllingsuppe. Jeg ble minnet på den da jeg så en oppskrift på vg nett sine matsider, men her er min variant. Dette er en karri basert suppe med blant annet kylling, løk, eple og ris. Bruk gjerne frosne kyllinglår, de er langt billigere enn ferske og like gode til denne retten. Med litt fløte blir smaken rund og fin. Om du synes 40 minutter var litt lang tid, går det fint å koke kyllinglår og lage kraften dagen før. Bruker du hurtig ris (eller ferdig kokt) bør du kunne klare retten på 20-25 minutter.

4 personer, 40 minutter, ca 12-15 kroner per porsjon


Du trenger
3 - 4 kyllinglår
1 gul løk
2 store gulrøtter
1 grønt eple
1 liter vann
1,5 dl fløte
1 ss karripasta
2 ss hvetemel (eller 1 ss maizenna)
3 - 4 dl ris
ca 3  - 4 ts salt (etter smak!)
en klype brunt sukker

Slik gjør du
Kok opp vann, legg i kyllinglårene. Ha i 2 ts salt, ha på lokk og la småkoke mens du begynner med grønnsakene. Etter ca 15 - 20 minutter: Ta opp kyllinglårene, la dem kjøle seg litt på benken. Ha 2 dl kraft til siden. Ha 3 dl ris i resten av kraften og la koke.

Skjær løk, gulrot og eple i ganske små biter. Legg halvparten av gulrøttene til side. Ha litt olje eller margarin i en stekepanne. Fres grønnsakene noen minutter. Ha i 1 ss karripasta. Stek og nyt duften! Ha på 2 ss hvetemel. Ha på 2 dl vann og 1,5 dl fløte stekepannen. La småkoke noen minutter. Ha det i en blender og kjør glatt, eller bruk en stavmikser.

Ha det hele oppi pannen med ris og kraft. Plukk kjøttet løs fra kyllinglårene og ha oppi suppen. Ha i resten av gulrøttene og en klype brunt sukker. Smak til med salt. Server rykende hot. Kjempegodt!

Tuesday, February 7, 2012

Marinert laks med pasta, gulrot og purre

Laks er både sunt og godt. Du finner den i fryse og ferskvaredisken, og i dag har jeg kjøpt en variant hos Rema 1000 som kommer fersk og ferdig marinert, med rosmarin og basilikum til 50 kroner for 500 gram. Sammen med pasta og grønnsaker, samt en klatt rømme blir dette enkel og velsmakende hverdagsmiddag.

4 personer, ca 25  minutter. Pris per person - ca 20 kroner.


Du trenger
500 gram laksefilet i stykker (ferdig marinert, eller krydre den selv)
400 - 500 gram pastaskruer
2 gulrøtter
1 liten purre
4 ss rømme (ca 1 dl)
smør/margarin
salt og pepper

Slik gjør du
Sett stekeovnen på 180 grader. Når ovnen er varm, setter du laksen inn i ovnen. Stek i 14 - 18 minutter.
Sett på vann til pasta. Kok pasta etter anvisning på pakken, ha i 2 ss smør når pasta er rent av. La smelte i pastaen. Skjær purre i ringer, gulrot i tynne skiver. Ha litt smør i en stekepanne. Stek gulrot raskt, ca 2 min. Ha i purre og stek ett minutt til. Server pasta med grønnsaker. Legg laks på toppen. Ha på 1 ss rømme. Server med salt og pepper som hver kan smake til som det passer.
Enjoy!