Total Pageviews

Saturday, November 19, 2011

Hjemmelaget ertesuppe

Jeg har mange ganger fått hjemmelaget ertesuppe hos min svigermor, og dermed begynt å lage det selv. Og har du liten tid, kan du alltids kjøpe en posesuppe og hive oppi noen pølsebiter. Men jeg lover at denne suppen blir veldig mye bedre om du lager den selv. Men du må begynne dagen før, tørkede erter må nemlig legges i vann over natten.
6-8 personer, 1 - 1,5 timer, 8-10 kroner per person

Du trenger
300 gram tørkede gule erter
3 gulrøtter
200 gram kålrot (eller potet)
1 gul løk
250 gram bacon i biter (eller annet salt kjøtt)
400 gram kyllingpølse
3 terninger buljong
1 ts tørket timian (eller 1 ss frisk)

Slik gjør du
Legg ertene i vann natten over. Skjær opp alle grønnsakene i biter. Skjær bacon i biter. Ha i en stor panne, tilsett 2 liter vann og 3 terninger med buljong. Kok opp, skru ned varmen og la småkoke i 1 til 1,5 time til ertene er begynt å løse seg opp og suppen får en fin kremaktig konsistens. Ha i pølsebiter og timian helt til slutt, varm opp og server.

Dette er en stor porsjon, så her kan du mette mange. Du kan også ta det som er igjen av suppen, fryse ned og ha til middag en annen dag. Reste porsjonen(om det blir noen)  kan også tilsettes poteter, og blir dermed en deilig lapskaus.

Wednesday, November 16, 2011

Pizzasnurrer

Jeg har tidligere lagt inn oppskrift på pizzahorn, og dette er en fetter av den samme retten.... Men det er jo alltids bra med variasjon. Snurrene er superpopulære, men lag dem gjerne kvelden i forveien, så får du det enkelt når du kommer hjem fra jobb og skal ha middagen klar i en fei. Oppskriften er til 20 snurrer, og det går 2-3 snurrer per person. Er det noen til overs, er det bare å legge i frysen!

20 snurrer = 6-7 porsjoner, 1,5 time inkludert heving og steking, 8 - 10 kroner per porsjon


Du trenger
9 dl hvetemel
5 dl sammalt hvete eller grovbakst mel
1 ts salt
1 pakke tørrgjær
2 ss olje
5 dl vann
400 gram kjøttdeig, gjerne av svin eller kylling
1-2 løk
2 fedd hvitløk (eller en chili om du liker det hot!)
1 boks hermetisk tomat
2 ss ketchup
1-2 ts oregeano, timian eller andre urter
100 - 200 gram hvitost (alt etter hvor mye ost du liker på toppen)

Slik gjør du
Bland mel, salt og tørrgjær. Ha i 5 dl lunkent vann sammen med 2 ss olje. Arbeid deigen godt sammen, og sett til heving på et lunt sted.

Hakk løk og hvitløk. Stek løken til den blir blank, ha i kjøttdeig. Stek videre, sammen med salt og pepper etter smak. Ha i hermetisk tomat og ketchup. Ha urter i sausen, og la småkoke i pannen 10 minutter. Trekk pannen av varmen og la det hele avkjøle seg litt.

Når deigen har hevet i ca 45 minutter, tar du den ut av bollen. Del i to like store emnter. Kjevle hvert emne til en firkant (eller noe som ligner). Smør halvparten av susen på leiven, og rull sammen til en "pølse". Skjær opp i 10 like biter, og sett på smurt bakeplate. Gjør de samme med den andre halvdelen. Riv hvitost, og fordel over snurrene.

Stekes på 220 grader i 10 - 15 minutter. Ta en snurr til kvelds, og gled deg til middag i morgen...

Pasta Carbonara

Dette er en superenkel og rask rett. En carbonara saus lager du enkelt med fløte og eggeplommer. Sammen med bacon, blir det kjempegodt. Vil du ha grønnsaker til, kan du ha i noen erter, eller ta noen rå gulrøtter skåret i staver ved siden av. Eggehvitene kan du bake noe godt av, jeg legger ved en enkel oppskrift på kokosmakroner du kan prøve.
4 personer, 15-20 minutter. Kr 15 per porsjon.
(Bacon 30,-, pasta 10,-, parmesan 10,-, egg 10,-)

Du trenger
300 - 400 gram bacon
500 gram pasta
1 dl matfløte
3 eggeplommer
40 gram parmesan
1 fedd hvitløk
1 ts timian (kan sløyfes)
Salt og pepper

Slik gjør du
Sett på vann til pastaen. Kok etter anvisning på pakken.

Ha litt smør i en stekepanne. Skjær bacon i biter, og stek på middels varme mens pastaen koker. Helt på slutten har du et hakket hvitløksfedd og timian i pannen, stek et minutt.

Skill eggeplommer fra eggehvitene. Rør sammen eggeplommer med fløte, 1 ts salt, en halv ts pepper. Når pastaen er ferdig, siles vannet av. Ha i fløte/egg i pastaen, rør raskt sammen. Ha i bacon og server med det samme. Riv over parmesan og nyt!

Av eggehvitene kan du lage følgende superenkle kokosmakroner: Pisk eggehviter stive. Ha i 1 dl sukker. Pisk sammen. Vend i 250 gram kokos. Sett på smurt stekeplate med to teskjeer. Stek på 180 grader i ovenen ca 10 minutter. Nam, nam. Kan også fryses og gjemmes til jul om du klarer det....

Friday, November 11, 2011

Hjemmelaget tomatsuppe med krutonger og egg

Tomatsuppe er sunn og god mat, og lager du den selv fra bunnen smaker den kjempegodt. Det er heller ikke noe vanskelig. I denne varianten har jeg brukt purre og litt gulrot, det gir kjempegod smak på suppen. Hvitløks krutonger lager du raskt mens suppen koker. Vil du bli mett litt lenger en den første halvtimen, må du ha litt proteiner også. Et kokt egg per person gjør susen.
4 personer, 20-25 minutter, 9 kroner per person

Du trenger
1 purre
1 gulrot
2 fedd hvitløk
2 bokser hermetisk tomat
1-2 terninger kyllingbuljong
1 ts sukker
2 dl melk
2 ss smør
4 skiver brød
4 egg

Slik gjør du
Sett på vann til eggene.

Skjær purre i skiver, og gulrot i små biter. Hakk det ene hvitløks feddet. Ha smør i en panne, og fres dette et par minutter. Tilsett 2 bokser tomater, og tilsvarende mengde vann (bruk boksen til å måle med), og ha i buljongterningene. La dette småkoke 10 minutter. Ha eggene i det kokende vannet, kok i ca 8 minutter.

Hakk det andre hvitløks feddet. Skjær skivene i passe firkanter. Ha smør og hvitløk i en stekepanne, og stek på middels varme brødbitene i smøret og hvitløken til de er fint brune og litt sprø.

Bruk en stavmikser til å kjøre suppen glatt. Ha i melk og en klype sukker. Varm opp, og server med egg i båter, og krutonger på toppen.

Ovnskokt risgrøt

Da jeg var barn, hadde vi ofte risgrøt til middag om lørdagen. Jeg synes det var kjempegodt, og det synes jeg ennå. En smart måte å lage risgrøt på er å lage den i ovnen. Da kommer du unna med ca 10 minutter innsats i starten, og så gjør resten seg selv. Dette er også billig mat!
4 porsjoner, 8 kroner per porsjon.

Du trenger
1,8 liter melk
3 dl grøtris
1 ts salt
1 ss sukker
1 ts vaniljesukker
Sukker, kanel og smør til servering

Slik gjør du
Sett stekeovnen på 150 grader. Kok opp melken. Pass på hele tiden, og rør i melken, slik at den ikke svir seg. Ha i risen, gi et lett oppkok. Sett lokk på pannen, og sett denne inn i stekeovnen.  Slå av varmen på ovnen. Ca 3 timer senere er grøten ferdig. Varm opp grøten igjen før den skal spises, ha i salt, litt sukker og vaniljesukker. Server med smør, sukker og kanel. Ha gjerne rød saft til.

Rester av risgrøt kan fryses, den kan brukes til riskrem, eller ha den i vaffelrøre eller deig til lapper.

Sunday, November 6, 2011

Svinekoteletter med hasselback poteter

Svinekoteletter er god og billig middag. Her har du en oppskrift som gjør at middagen blir litt mer spennende, uten at det koster noe særlig. Men hasselback potetene tar litt tid å tilberede, siden de trenger ca en time i stekeovn. Kanskje som en søndagsmiddag? Er i hvert fall kjempegodt, her er oppskriften om du vil prøve.
4 personer, ca 1,5 time, inkl 1 time i ovnen for potetene, ca 20,- kroner per porsjon

Du trenger
4 svinekoteletter (ca 800 - 1000 gram)
1 kg poteter (ca 2 poteter per person)
600 gram grønnsaker etter sesong
f.eks brokkoli og gulrøtter
4 ss smør
Salt og pepper
1 ts paprika krydder
2 fedd hvitløk
2 dl vann

Slik gjør du
Sett stekeovnen på 220 grader. Skrell potetene. Skjær dem opp i tynne skiver, men ikke skjær helt gjennom. Potetene skal henge sammen. Legg dem i et ildfast fat. Bland 4 ss smør med 1 ts salt, et fedd hakket hvitløk, en halv ts pepper, 1 ts paprikapulver. Smør dette på toppen av potetene. Sett inn i ovnen.

Når det er ca 20 minutter igjen av potetenes steketid begynner du på kotelettene og grønnsakene.
Sett på vann til grønnsakene, og kutt dem i passe biter. Kokes møre. Hvor lang tid avhenger av hvilke grønnsaker du bruker, og hvor store biter det er. Ca 10 minutter vil normalt holde i kokende vann. Ta salt og pepper på kotelettene. Ha resten av hvitløkssmøret i stekepanne, la det bli brunt. Ha i kotelettene. Stek dem på høy varme 2 minutter på hver side. Skru ned varmen og stek videre til de er ferdige, ca 10 minutter.

Kok ut pannen til slutt med et par dl vann, dette blir en enkel skysaus.

Deilig søndagsmiddag, eller godt på en lørdags kveld!

Thursday, November 3, 2011

Mexikansk lasagne

Tittelen på denne retten høres litt sprø ut, her er det tortilla lefser som legges lagvis, etter samme prinsipp som lasagne. Ideen er hentet fra nigella.com, men jeg har tilpasset porsjonen til 4 personer, og også byttet ut noen ingredienser. Dette er raskt å lage, og en morsom vri på tex-mex maten.
4 personer, 30 minutter, 20 kroner per porsjon.


Du trenger
300 gram kjøttdeig
1 stor eller 2 små løk
2 fedd hvitløk
2 røde chilier
1 boks hakket tomat
1 boks kidneybønner
1 boks mais
100 gram hvitost
1-2 ts salt
1 ts pepper
1 ts paprika
1 ts spisskummen (cumin) - kan sløyfes
1 pakke med 6 tortilla lefser

Slik gjør du
Sett stekeovnen på 220 grader. Finn frem en rund kakeform (!) eller en ildfast form.Skjær løk i skiver, hakk hvitløk og chili. Stek dette i stekepanne et par minutter. Tilsett kjøttdeig, stek videre sammen med krydderet. Når kjøttdeigen er brunet, har du i bønner mais og tomater. La det hele få et raskt oppkok.

Legg en tortilla lefse nederst i formen. Ha på kjøttsaus, ny lefse, kjøttsaus etc i lag til hele sausen er brukt opp. Ha revet ost på toppen. Du kan ha litt revet ost mellom lagene også, i så fall beregner du litt mer ost. Inn i ovnen og stek i 10 minutter til osten er smeltet og blitt gylden. Ta kakeformen ut, ta bort springformen og server! Skjæres i trekanter, som en pizza. Kjempegodt, raskt, enkelt, sunt og billig. Kan det bli bedre?