Total Pageviews

Tuesday, February 21, 2012

Shepherds Pie (Cottage Pie)

Dette er en klassisk britisk rett, en deilig og billig hverdagsmiddag som hele familien liker. Ofte brukes lammekjøtt, men jeg har brukt vanlig kjøttdeig av okse. Retten består av en kjøttsaus, med et lokk av potetmos, som så gratineres i ovnen. Du kan variere hvilke grønnsaker du vil blande i. Jeg har brukt løk, gulrot, erter og sopp. En klunk rødvin i kjøttsausen gjør underverker, sammen med gode urter. I potetmosen blandes et par eggeplommer, og jeg har latt meg inspirere av Gordon Ramsay og hatt parmesan på toppen. Det gir en ekstra god smak. Gordon Ramsay har en fin video på youtube som viser fremgangsmåten. Jeg har brukt denne, men variert ingrediensene litt. Du kan gjerne gjøre retten klar kvelden før, sette den i kjøleskapet og bare hive den i ovnen når du kommer hjem fra jobb.

4-5 personer, 40 minutter, 20 - 25 kroner per porsjon.

Du trenger
1 kg poteter
2 eggeplommer
1 ss smør
2 dl melk
400 gram kjøttdeig
1 stor løk, eller 2 små
2 store gulrøtter
100 gram grønne erter
100 gram sopp
1 ss tomatpure
1 dl rødvin
3 dl kyllingbuljong
Salt og pepper
2 ts provencekrydder
ca 50 gram parmesan (kan sløyfes)

Slik gjør du
Sett stekeovnen på 230 grader. Skrell poteter, skjær dem i biter og sett til koking. Husk litt salt i kokevannet.

Skrell løk og gulrot. Skjær opp sopp i ganske tynne skiver. Sett på stekepannen. Stek kjøttdeig. Bruk rivjern og riv løk og gulrot oppi kjøttdeigen. Ha 1 ss tomatpure. Bland sammen. Ha i rødvin, kyllingbuljong (vann og terning) og rør sammen. Ha i sopp og bland sammen. Smak til med salt og pepper. Ha i 2 ts provencekrydder. Ha i frosne erter helt til slutt. La småkoke et par minutter, og ha kjøttsausen over i en ildfast form.

Hell vann av de ferdig kokte potetene. Mos dem, og ha i en ss smør. Bland 2 eggeplommer i 2 dl melk. Spe dette inn i potetene. Ha i 1 - 2 ts salt og litt pepper. Ha potetmosen som et lokk oppå kjøttsausen. Riv ca 50 gram parmesan over potetmosen om du ønsker litt ekstra smak. Lag små topper med gaffel (kikk på Ramsay) og sett inn i varm ovn. 10 minutter i ovnen, til potetene har fått fin og gylden farge. Ta ut og server med det samme. Nam!

No comments:

Post a Comment