Total Pageviews

Monday, April 16, 2012

Sitron kylling med potetbåter og salat

Denne oppskriften er inspirert av Italia, og er regnet som en klassisk italiensk husmorrett. Den er ganske enkel å lage, og smaker utrolig godt! I dag fikk jeg tak i en stor kylling til 40 kroner, kom litt tidlig fra jobb, så da ble det tid for en deilig hjemmelaget middag. Måten den tilberedes på gjør at kyllingen blir utrolig saftig og smakfull, og kraften blir til en deilig saus. Potetbåter lager seg selv i oven, så mesteparten av tiden det tar å lage dette går med til å vente på at retten skal bli ferdig. Jeg serverte med en enkel salat, men du kan bruke det du vil som tilbehør.

4 personer, 45 minutter, 22,- kroner per person
(kylling 40, salat 10, tomat 5, hvitløk 5, poteter 12, sitron 5, baguett 2, hvitvin 8, smør 3)


Du trenger
1 stor, rå kylling (ca 1,2 kg)
1 sitron
1,5 dl hvitvin (eller kyllingbuljong om du ikke har vin)
6 - 7 hvitløksfedd
8 poteter (ca 800 gram)
1 hjertesalat
1 stor (eller 2 små) tomater
hjemmelagete krutonger av 1 baguett
Salt, pepper, provence krydder (eller rosmarin)
100 gram smør

Slik gjør du
Sett stekeovnen på 220 grader. Skjær potetene i båter, behold skallet på. Ha på salt, pepper, provence krydder og et par ss olje eller smeltet smør. Bland sammen i et ildfast fat og sett i ovnen.

Skjær sitronen i to. Ha en halv sitron i buken av kyllingen sammen med en ss smør, 4 hele hvitløksfedd delt i to, salt, pepper og provence krydder. Skjær de siste to feddene i skiver og stikk dem inn under skinnet på utsiden av kyllingen ved å lage små snitt. Krydre utsiden av fuglen med salt, pepper og provence krydder. Ha  1 ss smør i en stekepanne. Brun kyllingen på alle sider i stekepannen. Ha kyllingen over i en gryte. Press den andre halvparten av sitronen over. Hell over hvitvin og 1 dl vann, ha på lokk og la kyllingen dampe i gryten ca 30 minutter. Etter 15 minutter snur du kyllingen, og heller på litt mer vann om nødvendig. Kyllingen skal ikke dekkes av vann, men det må være nok til at kjøttet damper under lokk.

Lag en enkel salat av revet hjertesalat, tomat og hjemmelagete krutonger. Disse lages ved å steke litt brød i smør og hvitløk i stekepannen på svak varme. Ønsker du glutenfritt, bruker du et glutenfritt brød til krutongene, eller kutter disse ut.

Når kyllingen er ferdig tar du den ut av kraften, og deler i 4. Sil kraften, og tilsett et par ss smør. Da har du en deilig saus. Server kyllingen med potetbåter, saus og salat. Det smaker helt himmelsk!

PS: Du kan legge skroget på kyllingen tilbake i pannen, ha i en gulrot, litt løk, dekke med vann og la putre en halvtime. Da har du en deilig kraft du kan bruke i en suppe senere i uken, min kraft gikk med til å lage en billig og god potetsuppe med sprøstekt pølse.

2 comments:

  1. Super blogg! Skal kome innom en del flere ganger ser jeg:) Kjempeflink er du! Takk for hjelpen til osss som trenger litt hjelp her!;)

    ReplyDelete
  2. Takk for det! Hyggelig å kunne dele.

    ReplyDelete