Total Pageviews

Thursday, September 6, 2012

Fårikål

Fårikål kalles ofte norges nasjonalrett. Dette er verdens enkleste rett å lage, selv om den tar litt tid. Det er og en billig rett nå på høsten når fårekjøttet er i sesong. Denne uken er det for eksempel fårikålkjøtt på både Rimi og Kiwi til 30 kroner kiloen. Det går ca 300 - 400 gram kjøtt per porsjon. Jeg liker å ha et par gulrøtter til fårikålen, slik som det er i den beslektede retten "irish stew". Men dette kan du gjerne sløyfe om du vil. Siste torsdag i september er fårikålens dag, hva med å prøve det da - eller kanskje allerede på søndag?

4 personer, 1,5 - 2 timer, ca 20 - 25 kroner per porsjon

Du trenger
1,2 - 1,5 kilo fårekjøtt (selges gjerne som "fårikål kjøtt")
1 stk hodekål
1 kg poteter
4 store gulrøtter (kan sløyfes)
2 ss hel sort pepper
1 ss salt
8 dl vann

Slik gjør du
Tin kjøttet om du har kjøpt frossent. Skjær kål i båter. Legg først kål nederst i en panne, legg et lag kjøtt oppå. Ha på halvparten av pepper og salt. Så et nytt lag kål, kjøtt, salt og pepper. Topp med kål om du har mer igjen. Legg skrellede gulrøtter på toppen om du vil ha dette med. Ha på 8dl vann. Kok opp til vannet damper, ha på lokk, og la småkoke på middels til svak varme i ca 1,5 til 2 timer. Pass på at det ikke koker inn, ha eventuelt på mer vann underveis.  Skrell poteter (eller bruk nypoteter med skall) og kok disse siste halvtimen.

Server fårikål med poteter på varme tallerkener. Nyt og gled deg over at det er høst!

PS: Er det rester, er dette kjempegodt dagen etter. Kjøp kjerne en middags-pølse til å servere restene sammen med. Ofte forsvinner kjøttet dag en, men resten er minst like godt neste dag!


No comments:

Post a Comment