Total Pageviews

Tuesday, August 7, 2012

Billig og god glutenfri middag

Nå har min datter fått beskjed at hun har gluten intoleranse, også kalt cøliaki. Dette betyr at hun må holde seg unna vanlig hvetemel og noen andre melsorter, eller bruke spesialbehandlet mel. Sykdommen er det jo en del som lider av her i Norge. I de fleste ferdiglagede retter (posesupper, posegryter, ferdige ferske eller frosne middager) er det gluten. Beste måten å unngå stoffet er å lage middag fra bunnen av, slik som dere får oppskrifter her på bloggen.  Jeg vil derfor gå gjennom oppskiftene og tagge dem som er glutenfrie.

Også noen av oppskriftene som har gluten kan lages glutenfrie ved å jevne f.eks sauser med potetmel eller maizena i stedet. I pastarettene kan man bruke glutenfri pasta.

Forslag til glutenfrie fiske retter kan være  hjemmelagete fiskekaker, eller laks i folie.
Har du lyst på kylling, kan du prøve kylling frikassesitronkylling, eller mulligawtany suppe.
Av kjøttdeig retter er blandt disse uten gluten: spanske kjøttboller, eller sheperds pie.

Det er mange retter med svinekjøtt som kan lages, f.eks. strimlet svinekjøtt med ovnsbakte rot grønnsaker. Prøv også å klikke på tagen glutenfri i menyen til høyre. Lykke til med hjemmelaget glutenfri middag!

PS: Her er en side på Wikipedia om cøliaki som forklarer litt om sykdommen. Du kan også finne flere oppskifter på siden glutenfri.org, og det finnes en egen interesseorganisasjon Norsk cøliaki forening.

No comments:

Post a Comment