Total Pageviews

Monday, July 9, 2012

Kylling frikasse

Dette er en middag jeg husker fra min barndom hos min farmor. Da hadde vi dette til søndagsmiddag. Jeg har en forkjærlighet for denne typen middager, nostalgi kanskje? Jeg har tidligere lagt inn oppskrift på Mors kjøttkaker og hjemmelaget fiskegrateng, som er i samme kategori. Det er mulig å lage kylling frikasse raskt ved å bruke kyllingfilet. Men vil du gjøre det billig og godt, bruker du hel kylling eller kyllinglår. Da får du den deilige kraften fra å koke kyllingen med. Prøv det som en søndagsmiddag, da har du gjerne litt bedre tid? Grønnsakene kan varieres med det som er i sesong. Akkurat nå er blomkålen billig, så jeg brukte den sammen med deilige gulrøtter og mais. Erter, brokkoli eller kålrot er også godt. Bruk friske grønnsaker, som du koker knapt møre. Det gjør hele forskjellen!

4 personer, 60 minutter, ca 20 kroner per porsjon

Du trenger
4 rå kyllinglår (gjerne frosne, men tin dem først)
1 gul løk
4 fedd hvitløk
1 blomkålhode
3 - 4 gulrøtter
1 liten boks mais
2 dl matfløte
2 terninger kyllingbuljong
2 ss smør
3 toppete ss hvetemel (eller jevn sausen til slutt med 1,5 ss maizena om du vil ha glutenfri)
8 dl vann
1 dl hvitvin, eller saften av en halv sitron
2 - 3 ss klippet gressløk eller annet grønt
800 gram nypoteter

Slik gjør du
Skjær løken i skiver. skrell og del hvitløksbåtene i to. Stek det 2 minutter i en panne til det blir blankt. Ha 8 dl vann pluss hvitvin (eller sitron) i pannen, og legg i de rå kyllinglårene. Ha i kyllingbuljong terninger. Kok opp, ha på lokk og la småkoke i ca 30 minutter.

Skjær opp blomkål i små buketter, skjær opp gulrøtter i skiver. Sil vannet av maisen. Sett på potene.

Sil kraften av kyllingen, opp i en bolle. Legg kyllingen til side. Ha 2 ss smør i pannen. Ha i 3 ss hvetemel, og rør godt. Spe med kyllingkraften og fløte, litt og litt til en litt tynn saus. Evt kan du spe med maizena som er utrørt i litt vann om du vil ha sausen glutenfri. Ha grønnsakene i sausen, og la småkoke i 10 - 15 minutter. Men saus og grønnsaker småkoker, renser du kjøttet av kyllinglårene. Trekk frikasseen av varmen, og legg i kyllingkjøttet. La dette stå i 5 minutter til alt blir varmt. Ikke rør nå, da går kyllingen i stykker.

Server frikaseen i en fin bolle, sammen med kokte nypoteter. Ha litt klippet gressløk eller annet grønt på toppen like før servering. Server med kvernet pepper ved siden av. Drøm deg tilbake til din mors eller bestemors kjøkken og nyt!

No comments:

Post a Comment