Total Pageviews

Monday, September 15, 2014

Fiskepinner med wokete nudler

Denne retten ble til ved at jeg ikke hadde noe annet for hånden enn fiskepinner og nudler, men viste seg å bli en hit! Jeg brukte ferdige Findus fiskepinner og Santa Maria wok noodles, men andre varianter kan også brukes. Smakt til med lime og soya ble det en kombinasjon som passet godt med den sprø fisken.

4 personer, 25 minutter, 15-20 kroner per person

Du trenger:
1 pakke fiskepinner
1 pakke eggnudler
2-3 gulrøtter
1 pakke sukker erter
1 lime
3 ss soyasaus
1 buljongterning
3-4 dl vann
Litt hvitløksaus, eller sweet chilisaus til å servere ved siden av
Litt gressløk fra hage eller balkong om du har

Slik gjør du
Stek fisken i stekepanne eller i stekeovnen, slik det er anvist på pakken. Riv gulrøtter på råkostjern, snitt sukkererter i fine strimler. Ha 1ss smør eller margarin i en stor stekepanne, hell tørre nudler rett fra pakken, og ha i vann og buljongterning. Kok opp og rør litt i nudlene. Ha i mer vann om nødvendig. Like før fiskepinnene er ferdig har du grønnsakene opp i nudlene. Press over lime og smak til med soyasaus. Anrett nudler og grønnsaker med fisken oppå, server med ønsket saus. Nam!

Tuesday, January 28, 2014

Asiatiske kjøttboller med risnudler og babyleaf

På tide å få noen flere oppskrifter inn i bloggen. Etter travle tider og mørke kvelder, har jeg latt meg inspirere til å prøve ut noen nye og rimelige middager. Her skal dere få resultatet. Denne retten er enkel og rask å lage, og smaker kjempegodt. Det virker litt rart med salat i en varm rett, det er viktig at den serveres straks, da funker det kjempefint. En super vri på en enkel og billig råvare.

4 personer. 25 minutter. Ca 15 kroner per person.

Du trenger
400 gram kjøttdeig av svin
1 rød chili
2 fedd hvitløk
0,5 ts salt
2 ss soyasaus
2 ss hoisin saus (kan sløyfes)
1 pakke bayby leaf salat mix
3-4 ss sweet chili saus
1 pk risnudler - tykke (mine er Santa Maria)
1 terning kylling/grønnsaksbuljong (eller bruk salt)

Slik gjør du
Sett på vann til risnudler, ha godt med vann i pannen og  ha i buljong eller salt. Hakk hvitløk og chili. Bland sammen svinekjøttdeig, salt, hakket hvitløk og chili, 2 ss soyasaus og 2 ss hoisinsaus, ha i litt vann om du trenger å få deigen smidig. Sett på en stekepanne på middels varme, ha i litt olje/margarin og rull små kjøttboller som du har i pannen. Ikke tenk på at de trenger å være runde, jevne eller fine. Få dem i pannen, og rør rundt så de stekes jevnt. Stek i ca 5-10 minutter til bollene er gjennomstekt (test ved å del en av dem i to). Ha nudler i vannet, og kok  i 3-4 minutter til møre. Skyll nudlene raskt i kaldt vann så de ikke kleber. Ha dem over i varm stekepanne og bland med kjøttboller. Hell over sweet chili saus. Rett før du serverer heller du pakken med babyleaf over, og blander raskt sammen. Server med det samme. Kjempegodt!

Tuesday, September 3, 2013

Ukemeny til 4 personer for 400 kroner

Her på bloggen finnes oppskrifter i ulike prisklasser, selv om alle kan gå under begrepet billig middag. For deg som kunne tenke deg en virkelig rimelig uke, tenkte jeg å gi et forslag til en ukemeny du kan prøve. Denne menyen kommer på 400 kroner for hele uken. I hvert fall om du går i en "billig butikk" og velger rimeligste versjon av varen. Av pølser er ofte grillpølser av kylling rimeligst. Skal du ha rimelig mat får du dessuten mest for pengene om du lager den selv fra grunnen.

Så her er en billig ukemeny som også er barnevennlig:

Mandag: Hjemmelaget tomatsuppe med krutonger og egg - ca 40 kroner for 4
Tirsdag: Pølse Wok med potetmos - ca 60 kroner for 4
Onsdag: Amerikanske pannekaker - ca 30 kroner for 4
Torsdag: Pita pizza med kyllingkjøttdeig - ca 60 kroner for 4
Fredag: Innbakte pølser - ca 30 kroner for 4
Lørdag: Enkle kylling nuggets - ca 100 kroner for 4
Søndag: Hjemmelaget fiskegrateng - ca 80 kroner med frossen fisk, mindre om du fisker selv:)

Handlelisten må du lage ut fra oppskriftene. Håper dette kan inspirere til en rimelig middagsuke for familien!

Saturday, May 25, 2013

Potetstapp med chorizo pølse

Her har den litt kjedelige pølse og potetstapp retten tatt seg en tur til syden. Det ble en hit i familien, ikke minst blant barna. Om du synes det mangler grønnsaker, så gi alle sammen en rå gulrot mens de venter på middagen. En annen variant jeg har foreslått tidligere er pølse wok med potetmos.

4 personer, 40 minutter, ca 20 kroner per porsjon

Du trenger
1,2 kg poteter
300 g chorizo pølse
Gressløk eller annet kryddergrønt (kan sløyfes)
1-2 dl melk
2 ss smør
2 ts salt
1 ts revet muskat (eller bruk litt pepper)

Slik gjør du
Sett på en panne med vann, ha litt salt i. Skrell potetene, skjær dem i skiver og ha dem oppi vannet etter hvert (dette er raskeste vei til ferdig stappe!).  La potetene koke til de er møre, ca 15 minutter fra siste potet bit har havnet i gryten.

Ta av "skinnet" rundt pølsen. Skjær chorizo i ganske tynne skiver. Stek i stekepanne på middels varme til de er sprøstekte (ca 10 minutter).

Mos potetene med en "stapper" - ikke bruk hurtigmikser da blir resultatet en seig masse. Ha i smør, rør sammen, ha i melk, salt og muskat. Smak og tilsett mer salt eller krydder om du vil. Mengden melk kan variere ut fra type poteter og hvor tykk du vil ha stappen. Prøv deg frem til passende konsistens. Ha potetstapp i et serveringsfat, legg chorizo på toppen, inkl fettet i stekepannen. Dryss over litt hakket gressløk (ja, den er kommet tilbake i hagen min!). Server med det samme!

Wednesday, April 3, 2013

Tortellini med pesto og sprøstekt salami

Her er en oppskrift som har overlevd siden studentdagene. Den er billig, enkel og lages på under 10 minutter! Super om du har liten tid. Det er en "lett rett", så den passer godt en dag du kanskje skal rett på trening.

4 porsjoner, 10 minutter, ca 18 kroner per porsjon.

Du trenger
500 gram fersk tortellini, helst med ostefyll
8 skiver salami
2-3 ss pesto
4 ss finrevet hvitost

Slik gjør du
Sett på vann til pastaen, ha salt i vannet. Skjær salami i tynne skiver. Riv ost på den fine delen av rivjernet. Stek salami et par minutter på middels varme til den blir sprø. Ha pasta i kokende vann, kok som anvist på pakken 2-4 minutter er vanligvis nok. Hell vann av pasta. Bland med pesto. Fordel i 4 tallerkener. Ha over ost, legg sprø salamistrimler på toppen. Snadder!



Wednesday, March 6, 2013

Gulasj suppe a la Tina

Denne retten så jeg den svenske TV kokken Tina lage på TV for noen år siden. Det er en deilig og rimelig variant av gulasj suppe - laget med kjøttdeig eller karbonadedeig. Krydderet og paprikaen gir en god og litt annerledes smak. Egentlig lages suppen med oksekjøtt, men kjøttdeig er går også fint. Server gjerne med litt godt brød til, dette er både raskt, billig og enkelt å lage.

4 personer, 20-25 minutter, ca 20 kroner per porsjon

Du trenger
400 gram kjøttdeig eller karbonadedeig
1 gul løk
2 fedd hvitløk
1 rød paprika
1 gul/orange paprika
2-3 poteter
2 ss tomatpure
1 boks hermetiske tomater
8 dl buljong (kjøttbuljong er bet men bruk det du har)
2 ts paprika
1,5 ts spisskumin /cumin
1 ts chilipulver (kan sløyfes)
1-2 ts sukker
Evt en liten klatt rømme til servering (kan sløyfes)

Slik gjør du
Sett på en panne med buljong. Skjær løken i to, og så i tynne skiver. Hakk hvitløk. Skjær paprika i 4 på langs, og så i strimler. Skrell poteter, og skjær den i terninger ca 2 cm store. Ha dem i buljongen. Stek  løk og hvitløk i en stekepanne til det blir blankt (2-3 min), Ha over i buljongen. Stek kjøttdeig brun, ha i krydder pluss tomatpure, Stek kjøttdeig et minutt sammen med tomatpuren på ganske sterk varme, dette tar vekk litt av den bitre smaken til pureen, Ha i hakkete tomater og sukker. Ha over i buljongen. La koke 5 - 10 min. Ha i paprika og la koke 5 minutter til. Server suppen rykende varm, gjerne med en klatt rømme på toppen og ferskt brød til. Deilig suppe i kulden!

Sunday, February 10, 2013

Tex mex pizza

Jeg fikk en ny pizza kokebok i gave, som ga inspirasjon til denne varianten av pizza. Jeg har laget den med spicy kjøttboller, men det er mulig å bruke godt krydret kylling også. Med å bruke salsa som pizza saus får du en litt annerledes pizza. Retten tar litt tid, anbefales gjerne som helgekos. Den ble veldig god!

6 personer (det ble to store pizzaer), 1 time, 15-20 kroner per person


Du trenger
500 gram hvetemel
1 ts salt
4 ss olje
1 pk gjær
ca 4 dl lunkent vann, 37 grader (tilpass mengde til deigen er passe)
400 gram kjøttdeig
1 egg
2 fedd hvitløk
1,5 ts salt
1 ts pepper
1 ts chili pulver
1 ts paprika
1 rødløk
1 liten boks mais
1 glass ferdig chunky salsa (eller annen taco saus) - så sterk som du liker den
300 - 400 gram revet ost

Slik gjør du
Begynn med deigen. Bland mel, salt og gjær. Ha oppi olje. Varm opp vann, og rør sammen med det tørre til en passe løs konsistens. Dryss over litt mel, dekk med plast, og sett til side. Ha stekeovnen på 230 grader.

Så er det kjøttbollene. Det er litt mer arbeid enn å bare steke kjøttdeigen, men resulatet blir mye mer spennende! Hakk hvitløk. Rør kjøttdeig og salt, ha i resten av kryddere samt egget og rør videre til en passe seig masse. Nå er det lurt å trille opp alle bollene, før du begynner å steke. Ha litt vann på hendene, ta ca 1 ts av kjøttfarsen, og trill til ganske små boller. Legg på et fat til alt er klart, Ha olje i en stekepanne. Stek kjøttbollene i stekepannen på middels varme. Rør i pannen så de blir jevnt stekt.

Del deigen i to, og kjevle ut til en rund pizza. Ha på halvparten av salsaen, skivet rødløk, halvparten av maisen og halvparten av osten. Legg kjøttboller på toppen. Så fortsetter du med nummer to. Inn i ovnen med den første pizzaen, stekes i ca 20 minutter. Ta ut, skjær opp og server. Nyt mens pizza nummer to stekes. Så er det mer til alle, når den første er revet vekk av sultne gjester!