Total Pageviews

Monday, May 28, 2012

Hjemmelaget fiskegrateng

I helgen var det pinse, med sol og fri fra jobb. Det ble tid for en tur ut i båt, og jammen dro vi opp en stor og fin sei. Siden vi var mange i huset, ble fisken filetert, og brukt i en supergod, hjemmelaget fiskegrateng. Det er litt arbeid, men smaken og opplevelsen er helt annet enn den du kjøper i butikken, jeg lover! I tillegg til den tradisjonelle makaronien hadde jeg i sommerkål og en anelse karri og hvitløk. Smaken ble helt himmelsk, og den gikk ned på høykant både hos store og små. Så om du selv får en fisk på kroken, er dette retten å lage. Er du ikke like heldig, må du kjøpe fisk, fersk eller fra frysedisken.

6 personer, 1 time inkl forberedelser. 10 kroner per person (ca 20 om du må kjøpe fisken)

Du trenger
600 -800 gram fiskefilet eller mer (jeg brukte sei, ha gjerne i mer om du har hatt ekstra fiskelykke!)
300 gram makaroni
1/2 hode med sommerkål
2 ss smør
2 toppete ss hvetemel
5 dl melk
3 store egg (eller 4 små)
1-2 dl vann
1 fedd hvitløk
0,5 ts karri
1 ts muskattnøtt
1 ts pepper
2 - 3 ts salt (smak til!)
3 brødskiver (til brødrasp)
Smør eller olje til steking

Slik gjør du
Sett stekeovnen på 220 grader. Sett på vann til makaronien, og kok den etter anvisning på pakken. Ha i et dørslag og skyll raskt med kaldt vann. Sett til side.

Lag brødrasp ved å ha skiver (fjern skorpen hvis den er tykk) i en kjøkkenmaskin/med stavmikser til det blir smuler. Om du ikke har dette må du hakke fint med en kniv, men det er litt mer arbeid.

Fileter fisken og skjær i ganske små stykker. Skjær opp hodekål i tynne strimler, og skjær strimlene i biter. Ta en stekepanne på litt over middels varme. Ha smør eller olje i stekepannen. Ha i kålen og stek raskt i pannen, 1-2 minutter. Ha i karri, 1 ts salt, 1 ts pepper og et revet hvitløksfedd. Bland sammen. Ha i fiskefileten, skru ned varmen og la fisken bli gjennomvarm sammen med kålen. Sett fisk og kål til side.

La hvit saus: 2 store ss smør smeltes i pannen. 2 toppete ss hvetemel has i, rør sammen. Du må ikke ha for høy varme, da kan det svi seg. Spe med melk litt og litt, få ut klumper etter hvert. Spe til slutt med vann til sausen er jevn og fin. Ha i salt (1-2 ts her må du smake til). Ha i 1 ts revet muskatnøtt. Skill eggene, og ha eggeplommer i sausen. NB: Konsistensen på sausen skal være ganske tynn, nesten som en litt tykk suppe, den vil tykne ekstra når den kommer i ovnen sammen med makaronien. Pisk eggehvitene stive.

Så er det å blande det hele sammen: Smør en stor ildfast form. Ha makaroni over i pannen med saus. Ha i fisk og kål blandingen, og rør sammen. Vend inn eggehvitene med en slikkepott. Ha det hele over i  ildfast form. Dryss brødrasp på toppen, ha på noen små smørklatter oppå og sett i stekeovn, nederste rille i ca 25 - 30 minutter.

Ta ut og server!

PS: Er dere veldig mange, eller veldig sultne, er det mulig å servere kokte poteter, smør og revet gulrot ved siden av.
,No comments:

Post a Comment