Total Pageviews

Friday, December 30, 2011

Kalkun med waldorfsalat og fløtesaus

Nå er det snart nyttårsaften, da tenkte jeg at jeg skulle lage en kalkun til familie og gjester. På denne tiden er jo kalkun på tilbud i de fleste butikker, jeg har kjøpt en 5 kilos kalkun på Rema 1000 til 20,- kroner kiloet. Det bør holde til ca 10 personer. Er dere ikke så mange, så kan restene bli til flere middager. Kalkun er godt både i pai, gryter og wok. Jeg synes kalkun er kjempegodt sammen med Waldorfsalat og fløteaus, poteter og grønnsaker. Siden kjøttet er så rimelig, blir dette en festmiddag som ikke koster skjorta - selv med deilig tilbehør.

10 personer, 3-4 timer. Ca kr 30 per person. 

Du trenger
1 kalkun på ca 5 kilo (ca 500 gram per person)
2 kg poteter
3 dl fløte
1 ss maisenna
3-4 stilker stangselleri
1 - 2 dl majones  (eller rømme)
3-4 epler
500 gram druer
1 liten pk valnøtter (kan sløyfes)
1 kg gulrot
500 gram rosenkål (eller brokkoli)
1 gul løk
Salt og pepper

Slik gjør du
Selve tilbredningen av kalkunen finner du en god beskrivelse på vg sin matside. Her finner du og en oppskrift på stuffing om du vil ha det, men jeg pleier å droppe det. Jeg kutter opp et eple og en gul løk og legger nede i langpannen under fuglen sammen med litt vann. Dette gir god smak til kraften i ovnen, som du senere bruker til sausen.

Når du har fått fuglen inn i ovnen, begynner du med det øvrige.

Waldorfsalat: Kutt resten av eplene samt stangselleri i biter. Del ca 200 gram druer, og ha i.  Hakk opp halvparten av valnøttene. Ta 1 dl fløte og visp til krem. Bland sammen med 1 - 2 dl majones (evt tilsvarende mengde rømme), smak til med salt og pepper. Ha i eple, stangselleri og valnøtter. Bland sammen. Ha over i en pen bolle og pynt med resten av valnøttene og noen druer. sett i kjøleskap frem til servering.

Saus: Ta innmaten som fulgte med fuglen. Kutt opp i biter. Stek det i stekepanne til det blir pent brunt, ha på salt og pepper. Ha over i en panne og hell på ca 5 dl vann. La det småkoke en halvtime. Sil av kraften, ha i fløte og la småkoke videre mens fuglen godgjør seg i stekeovnen. Når fuglen er ferdig vil det også være en del stekesky i ovenen som du har i sausen. Smak til med salt og pepper og jevne med litt maisenna om sausen er tynn.

Kok poteter. Kok grønnsaker så vidt møre.

Anrett kalkunen med noen druer, og server med waldorfsalat, fløtesaus, potet og grønnsaker.Server det hele til familie og venner og kos deg på årets siste dag. Godt nyttår!

No comments:

Post a Comment